main


header

Perhatian kepada anda yang ingin menjaga kesihatan dan anda yang sedang menghidapi pelbagai penyakit

“TAHUKAH ANDA? ANDA BOLEH LAKUKAN SENDIRI RAWATAN BEKAM DIRUMAHCARA MUDAH, BERSIH DAN SELAMAT HANYA MELALUI EBOOK DAN VIDEO”

Berbekam tidak memerlukan kos yang tinggi. Ianya juga mudah dilakukan. Panduan yang anda bakal baca nanti akan bongkarkan kepada anda cara mudah dan moden dalam perubatan bekam.

Tahukah anda kehidupan seharian kita dewasa ini menyebabkan diri kita terdedah dengan risiko terkena pelbagai jangkitan penyakit. Pemakanan kita juga diantara penyumbang pelbagai penyakit. Makanan yang kita makan hari-hari menyebabkan pengumpulan toksin didalam badan. Toksin berlebihan membahayakan kesihatan.

Bagaimanakah caranya untuk menyingkirkan toksin didalam badan?

Bersenam setiap hari dapat mengeluarkan toksin atau perkukuhan dari badan. Persoalannya adakah anda bersenam setiap hari? atau seminggu 1 sekali? atau sebulan sekali? Bilakah kali terakhir anda berjogging?

Adakah anda berkerja didalam pejabat berhawa dingin? Berapa jam anda habiskan masa didalam bilik berhawa dingin? Adakah anda berpeluh? Balik rumah sebelum tidur anda pasti pasang penghawa dingin. Berapa jam lagi dirumah anda berada didalam bilik berhawa dingin? Persoalannya badan kita kurang mengeluarkan peluh dan kita pasti terasa lesu. Tambahan beban kerja membuatkan anda berasa stress tak bermaya.

Adakah anda pasti esok atau lusa atau kemudian hari anda tidak akan mendapat apa-apa penyakit? Bagaimana anda dapat berusaha untuk mengelakkan pelbagai penyakit dari menghinggapi diri anda?

Bagaimana pula sekiranya anda telah mempunyai penyakit? Apakah perubatan alternatif anda selain mengambil ubat konvensional di klinik atau di hospital. Setelah sembuh penyakit anda sekarang ini mungkin penyakit lain pula akan timbul kesan dari pengambilan ubat-ubatan sebelum ini.

Bagaimana pula dengan pemakanan anda seharian? Adakah anda pasti setiap suap makanan kedalam mulut anda bebas dari bahan kimia? Seperti yang anda ketahui hampir 90 peratus sumber makanan kita pada hari ini mengandungi bahan kimia yang agak berbahaya. Sayuran dan buahan disembur dengan racun perosak. Ikan disembur dengan larutan formaldehid untuk mengekalkan kesegarannya. Ayam dicucuk dengan sejenis bahan kimia untuk menggalakkan tumbesaran dengan cepat. Apa akan terjadi kepada anda setelah memakan kesemua bahan makanan tersebut?


berbekam

Berbekam darah adalah rawatan yang dapat menyegarkan tubuh badan kita dari stress dan kelesuan. Digalakkan kita berbekam seminggu sekali sekiranya kita berasa strees dan kelesuan. Berbekam juga dapat mengeluarkan darah kotor atau toksin yang terhasil dari permakanan kita seharian yang mungkin tidak dapat dikeluarkan melalui sistem perkumuhan. Persoalannya adakah kita mempunyai masa untuk kunjungi pusat rawatan bekam seminggu atau sebulan sekali? Bagaimana pula wang yang perlu dibayar setiap kali anda mendapatkan rawatan. Dianggarkan setiap rawatan berharga RM90. Bagaimana pula dengan kos minyak, tol dan parking?

Adakah Anda Fikir Bekam itu Bahaya?

Saya tahu persepsi dikalangan masyarakat kita bahawa rawatan bekam melibatkan darah dan ianya adalah berbahaya. Tambahan pula penggunaan jarum tusukan melibatkan aspek kebersihan takut dijangkiti virus dan bakteria. Yang paling teruk adalah kita merasakan geli dan takut melihat darah dan luka akibat proses rawatan bekam dilakukan. Apa yang saya boleh katakan disini anda tidak perlu merasa geli dan takut kerana proses rawatan bekam ini sangat mudah dan selamat.


belakang_overhaul

4 Sebab Kenapa Anda Mesti Beli Panduan Bekam Ini

 • Panduan bekam ini adalah mudah difahami. Ianya straight forward dan lengkap dengan gambarajah.
 • Panduan yang berkualiti lengkap dengan gambarajah point-point bekam mengikut penyakit-penyakit tertentu.
 • Panduan yang lengkap dengan langkah demi langkah dari cara memakai sarung tangan hinggalah cara membersih darah bekam.
 • Ada lebih 90 gambarajah titik-titk bekam mengikut jenis-jenis penyakit.

Berikut Adalah Screenshot Gambarajah Titik-titik Bekam Mengikut Penyakit Yang Terdapat Dalam Ebook Panduan Bekam


contoh-contoh

Bukankah Bekam ni Untuk Orang Lelaki Sahaja?

Persepsi ini sememangnya wujud apabila pertama kali kita mendengar perkataan bekam. Perkara ini terjadi kita melihat demo-demo atau rencana di kaca televisyen yang mana ianya melibatkan tenaga lelaki. Agak sukar juga kita menemui pembekam wanita didalam kaca televisyen. Sebenarnya bekam ini adalah sesuai untuk semua peringkat samada lelaki atau wanita, tua atau muda, sihat atau sakit dan juga tidak kira bangsa dan agama.

Senarai Keperluan Alatan Untuk Proses Rawatan Bekam


alatan_bekam

Adakah Bekam Ini Selamat?

Ya! Ianya selamat kerana ia adalah teknik moden. Sarung tangan digunakan. Zaman dahulu bekam menggunakan tanduk dan torehan pisau. Kebersihannya mungkin anda ragui. Tetapi teknik moden lancet (jarum) dan pen bekam digunakan. Ia seperti alatan yang digunakan untuk mengambil darah anda diklinik untuk diuji. Lancet digunakan sekali sahaja iaitu pakai buang. Cup plastik pula digunakan untuk menggantikan tanduk. Semua alatan ini dibasuh dengan cecair dettol untuk menyah kuman dan akhir sekali direndam air panas untuk proses akhir steril. Sekiranya anda mampu anda boleh membeli mesin UV sterilizer.

Kenapa Ia Sesuai Untuk Anda?

 • Suami: Andalah paling layak membekam isteri dan anak-anak anda. Mungkin isteri anda agak segan dan malu untuk berbekam di pusat rawatan bekam. Perawat bekam wanita juga agak kurang berbanding pembekam lelaki.
 • Isteri: Anda boleh membekam suami dan anak-anak anda. Tambahan pula anak perempuan kerana mereka lebih selesa berbekam dengan emak berbanding dengan ayah.
 • Anak: Anda boleh bekamkan ayah dan emak anda. Mungkin mereka menghidapi penyakit dan perlu berbekam sebulan sekali maka anda sebagai anak yang soleh boleh membantu orang tua anda dengan bekamkan mereka berulang kali tanpa bersusah-payah membawa ke pusat perubatan bekam.
 • Sahabat: Sekiranya kawan anda ditimpa musibah atau penyakit yang mana rawatan bekam adalah salah satu kaedah untuk mengurangkan atau menyembuhkan sakitnya maka anda boleh menolong kawan anda tersebut dengan menawarkan khidmat bekam kepadanya.

Tengok Keratan Akhbar Dibawah Sebab Apa Harus Anda Buat Sendiri Bekam


keratan-akhbar

KOTA BHARU – Orang ramai dinasihatkan supaya lebih berhati-hati menggunakan khidmat bekam pengamal perubatan alternatif bagi mengelak risiko penyakit berjangkit termasuk HIV dan AIDS.

Pensyarah Jabatan Perubatan Masyarakat, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Prof. Dr. Ab. Aziz Al-Safi Ismail (gambar kecil) berkata, peralatan seperti jarum yang digunakan dalam rawatan tersebut boleh mengundang jangkitan pelbagai penyakit berbahaya.

Menurut beliau, ia berikutan peralatan yang digunakan oleh pembekam tidak diketahui tahap kebersihannya malah ada yang menggunakan jarum sama berulang kali.

“Di mana-mana sahaja ada perkhidmatan berbekam pada masa sekarang tetapi kita harus bijak memilih, kerana jarum, pisau atau cawan yang digunakan apabila terkena darah pembawa pelbagai penyakit dan jika ia digunakan semula, penyakit itu boleh tersebar kepada orang lain.

“Saya harap pengamal perubatan alternatif ini supaya lebih bertanggungjawab dan memastikan peralatan yang digunakan benar-benar bersih supaya penyakit tidak disebarkan kepada orang lain,” katanya ketika ditemui semalam.

Ab. Aziz berkata, beliau kini mengetuai lima pakar daripada universiti tersebut yang sedang menjalankan kajian secara saintifik mengenai kebaikan berbekam mengikut kaedah yang diamalkan oleh Rasulullah SAW.

Sumber: http://www.kosmo.com.my

Soalan-soalan Yang Mungkin Bermain Difikiran Anda Dan Akan Terjawab Dalam Panduan Ini

 • Adakah kaedah bekam darah menyakitkan ?
 • Adakah selamat melakukan kaedah bekam darah?
 • Apakah tarikh yang mustajab yang mampu memberikan kesembuhan maksimum untuk rawatan bekam darah ?Individu manakah yang dilarang keras berbekam darah ?
 • Kaedah bekam manakah yang memberikan kesembuhan maksimum ?
 • Kaedah bekam mana pula yang mendapat pahala sunnah bila melakukannya?
 • Berapa kerap kita perlu mendapatkan rawatan bekam darah ?
 • Apakah pantang larang selepas berbekam ?
 • Apakah tips sebelum berbekam darah?

Adakah saya boleh menambah pendapatan dengan perkhidmatan bekam ini?

Ya! Anda boleh menukarkan amalan bekam ini kepada pendapatan sampingan. Anda boleh jalankan perniagaan bekam pada hujung minggu dirumah anda sebagai pendapatan tambahan ataupun anda boleh iklankan khidmat anda sebagai pembekam bergerak yang boleh kerumah pelanggan anda dengan mengenakan bayaran tertentu. Sebenarnya banyak pelanggan yang tidak kisah membayar lebih sedikit dari harga asal untuk mendapatkan khidmat bekam dirumah mereka sendiri.

Berapa anggaran pendapatan yang anda boleh dapat dengan servis bekam ini?

Setiap servis anda caj RM60

Andai kata anda dapat permintaan 2 orang untuk berbekam pada setiap sabtu dan ahad.–> 2 orang x 2 hari (sabtu dan ahad) x 4 minggu = 16 orang pelanggan

RM60 x 16 = RM960

Pendapatan sampingan anda sebulan RM960. Sudah boleh bayar ansuran rumah kan?


ebook_cover_panduan_bekam

Kandungan Ebook & Video Panduan Bekam

 • Sejarah bekam
 • Apakah itu bekam?
 • Jenis-jenis bekam
 • Kebaikan dan kegunaan bekam
 • Penyakit-penyakit yang boleh disembuhkan dengan berbekam
 • Masa dan waktu sesuai berbekam?
 • Larangan-larangan berbekam
 • Dalil-dalil tuntutan berbekam
 • Cara dan kaedah berbekam
 • Peralatan yang digunakan
 • 94 Point-point bekam yang disyorkan mengikut penyakit

BEKAM ADALAH SUNNAH RASULULLAH. SEKIRANYA ANDA MENGAMALKANNYA ANDA MENDAPAT PAHALA DAN KEBERKATAN

Hadis-Hadis Yang Telah Menyatakan Tentang Rawatan Bekam

Bekam darah adalah sunnah yang diamalkan oleh Rasulullah sejak 1400 tahun yang lalu.

Telah bersabda Rasulullah SAW “Tidaklah aku melewati sekelompok malaikat pada malam aku di isra`kan kecuali mereka berkata, Wahai Muhammad, suruhlah umatmu berbekam” Riwayat Ibnu Majah

Dari Anas bin Malik r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda;
“Kalian harus berbekam dan menggunakan al-qushtul bahri”
(Diriwayatkan oleh Imam bukhari, Muslim dan Ahmad)

Berbekam telah terbukti dapat menghindarkan dan menyembuhkan penyakit

Sabda Rasulullah: “jika ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit, maka bekam juga dapat menyembuhkannya”(Diriwayatkan oleh Malik)

Sabda Nabi SAW lagi “kesembuhan itu berada pada tiga hal, iaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api (kay). Sesungguhnya aku melarang ummatku (berubat) dengan kay” Hadith Sahih Al Bukhari

CASE STUDY: RAWATAN BEKAM PESAKIT DISIHIR

Seperti yang kita ketahui sihir ataupun dikenali buatan orang ini adalah disebabkan oleh jin. Walaupun dunia semakin maju dan moden masih ada ramai yang masih melakukan perkara-perkara khurafat. Yang paling ramai melakukannya adalah melayu islam terutamanya dalam bidang perniagaan. Mangsa sihir ini biasa tidak tahu pada mulanya dia disantau tetapi lama-kelamaan pesakit akan rasa sesuatu tidak kena dan mula mencari perubatan alternatif. Disebabkan oleh masa yang diambil lama untuk dapatkan rawatan alternatif maka dikhuatiri kesan bisa sihir tersebut akan sebati didalam badan. Oleh sebab itu selepas pesakit mendapat rawatan pemulihan dengan cara ruqyah atau apa cara sekalipun, pesakit digalakkan mendapat rawatan bekam kerana rawatan ruqyah tersebut tidak cukup untuk menyembuhkan keseluruhan akibat sihir tersebut. Sekiranya seseorang itu disihir kesan yang ditinggalkan oleh jin tersebut akan berada didalam darah dan sendi pesakit. Rawatan bekam yang berterusan akan mengeluarkan bisa-bisa sihir ini secara konsisten. Biasanya pesakit yang telah disihir perlu menerima rawatan bekam seminggu sekali supaya pengeluaran bisa sihir boleh dikeluarkan pada tahap maksimum.


ebook_cover_panduan_bekam

EBOOK PANDUAN BEKAM

RM39 SAHAJA


footer